Geleceğin Meslekleri, Dr. Şebnem Özdemir ve Dr. Deniz Kılınç

 

 

 

 

GELECEĞİN MESLEKLERİ

_Siz yenisiniz herhalde..
_Ah evet, yeni ve çok heyecanlı. Sizinki gibi bir şirkete girmek herkese nasip olmuyor, nasıl kendimi şanslı hissediyorum anlatamam.
_İyi iyi sevindik böyle arada bir yeni bir kanın şirkete katılması bizi de mutlu ediyor. Şanslısınız şu anda bu gördüğünüz herkes sizin de artık bir parçası olduğunuz bir arada projeler yapan üç departmanın üyeleri. Genelde her zaman herkes ofiste olmuyor da…dışarıda işler oluyor.
_Evet gayet kalabalık ve verimli bir ekibe benziyordunuz. Herkese Merhaba!
(Geniş ofisten merhaba/selam sesleri gelir.)
_Peki yeni arkadaşımız sizi hangi görev için bölümümüze aldılar?
_Arşivci olacağım.
_Arşivci mi, o ne ya??
_Nasıl? Bilmiyor musunuz? Son 10 yıldaki arşiv bilgilerini toplayıp değerlendireceğim.
_Ha peki. İlk duyduğumda biraz garip geldi ama şimdi anladım. Biz daha çok günümüzü hatta geleceğimizi yaşadığımız için haliyle sizin görev -nasıl desem- biraz demode geldi bana. Çocuklar, heyy, gelin yeni meslaktaşımızla tanışın!
_Hm niye size garip geldi anlayamadım ama neyse. Peki sizin göreviniz nedir?
_Tabii söyleyeyim, hatta arkadaşlar bakın bu arkadaş Arşivciymiş, garip değil mi? Siz de duymadınız değil mi bu görevi daha önce. Haydi hepimiz kendimizi tanıtarak görevlerimizi söyleyelim yeni arkadaşımıza. O halde ben başlayayım. Benim ismim Selim, Dijital Çilingirim.
_Ne?? O da ne?
_Merhaba ben Kaan, Dijital Terapistim. (S.131)
_Ben Hüseyin, Dijital Terziyim. (S.128)
_Merhaba kardeş, ben Joseph, E-Spor Etiği Uygulayısıcıyım.
_Ben Sibel, Robotik Kurt Tasarımcısıyım.
_Merhaba ben Ahmet, Veri Mimarıyım.
_Merhaba ben Niso, Dijital Mesh Tasarımcısıyım.
_Selam ben Can, Atık Veri Mühendisiyim. (S.116)
_Ben de Ela, Arttırılmış Gerçeklik Kullanıcı Deneyim Tasarımcısıyım.
_Amanın ben geleceğe mi ışınlandım yoksa???
(Minicik Piyes: Alper Almelek)

İşte geleceğin mesleklerini bazı örnekleri yazdığım bu diyalogla belirtmek istedim (bahsi geçen tüm yeni meslekler “Geleceğin Meslekleri” kitabından alınmıştır. Eh bugünün arşivcisi geleceğin meslekleriyle karşılaşırsa işte böyle ambale olur. Kim bilir, belki de 2030 + yıllarında bir Arşiv Uzmanı kendini böyle uzaylı hissedecek girdiği bir şirkette…

Dr. Şebnem Özdemir ile Doç. Dr. Deniz Kılınç dikkatimizi geleceğin mesleklerine çekerek geleceğin insanlarının hayatlarının da beklentilerinin de farklı olacağının altını çiziyorlar.

Kitaptan bazı ilginç alıntılara bakarsak:
‘’Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, önümüzdeki 25 yıl içinde halihazırda aktif olarak icra edilen mesleklerin % 47’sinin varlığını yitireceğini iddia etmiştir.’’

‘’Dünya Ekonomi Forumu tarafından 2018 yılında açıklanan veriye göre önümüzdeki 5 yıl içinde bildiğimiz mesleklerin/işlerin % 57’si robotlar tarafından yapılabilecektir.’’

‘’2022 yılında da ‘’analitik düşünme’’ ve ‘’inovasyon’’ becerisinin en üst sırada yer almaya devam ederken, bireyin öğrenme ve hayal gücüne ilişkin becerilerin üst sıralara yükseldiği görülmektedir.’’

Kitapta daha neler neler var, okumanızı öneririm.

Load More Related Articles
Load More By websitesiadmin
Load More In Kurgusal Diyalog

Yanıtla

Your email address will not be published.Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *

Check Also

Azim & İnovasyon Semineri, Üsküdar Amerikan Lisesi U Solve It Programı

  Geçtiğimiz ay Üsküdar Amerikan Lisesi’nin düzenlemiş olduğu ...

FORMÜLÜM


Alper Almelek 1971’de dünyanın en güzel şehri olarak nitelediği İstanbul’da doğmuştur. University of Southern Maine ve Sonoma State University’de Siyasal Bilimler ve Müzik eğitimi (Opera Şarkıcılığı ve Piyano) görmüştür. 1995’te yurda dönüşü ertesinde 11 yıl boyunca aile işinde çalıştıktan sonra Siegwerk Corporation’ın Türkiye Genel Müdürü...
DEVAMINI OKU

TESTLER

KİTAP İNDEKSİ

INSTAGRAM KÖŞESİ

Instagram has returned invalid data.

İŞ’TE KAHKAHA