Öncelikle kitap en iyi dost olduğuna göre ve en güzel hediye de kitap olduğuna göre ‘çok sayıda dost kazanmak’ kadar anlamlı bir şey var mı!! Bu kitap da bize çok değerli Saranga Ailesi’nden hediye olarak geldi!
Geçmişi incelediğimiz zaman bugünü daha iyi idrak etmek mümkün oluyor! Şimdiki hayatımız geçmişin aynası adeta. 1950’lerde İstanbul’da bir çok konuda olan biten günümüzün habercisiydi. Bu olayları/gelenekleri/ritüelleri/kuralları/kültürü de incelemişler yazarlar Güven Gürkan Öztan ile Serdar Korucu ve bize yansıtmışlar, sağolsunlar!
Bazı örnekler:
“İstanbul’da bisiklete binen sayısı 1950’lilerde iyiden iyiye artar ve yazları bisikletle gezmek bir eğlence halini alır. Sonrasında “bisiklet ehliyeti” uygulamasına geçilir.”
Dans sayesinde evlenmekten kurtulan bir kişi gördünüz mü?
“Dansın şöhreti, zorla evlendirilmek istenen bir İstanbullu genç kızı nikahtan kurtarmıştır. 1957 yazına Balat’ta giriyoruz. Genç bir kız annesinin zoruyla istemediği bir adamla nişanlanır. Nişan töreni sonrasında müstakbel gelin eniştesiyle sahnede rock’n roll yapar. Damadın ailesi derhal kesmesini söylese de genç kız aldırış etmez. Nihayetinde iki aile birbirine girer, hakaretler havada uçuşur ve yüzükler karşılıklı olarak atılır. Evlenmekten kurtulan kız ise etrafındakilere özgürlüğünün sırrını verir: ‘Ne yapayım onu istemiyordum. Kıskanç ve mutaassıp olduğunu biliyordum. Benim tarafımı tutan eniştemle anlaşarak Rock’n roll yapacak, bacaklarım açılıp herkes göreceği için F. Nişanı bozacaktı. Hadise tam tasarladığımız gibi cereyan etti. Neticeden çok memnunum.’
Bu kitabı okumanızı öneririm.