ŞİİR NASIL YAPILIR, VLADİMİR MAYAKOVSKİ
_Ustam ben, ‘şiir’ olmak istiyorum!!
_Şiir mi? Ama niye??
_Ustam ben anlatılmak, yaşatmak istiyorum. Beni okuyunca insanlar kendileriyle ilgili yeni bir şeyi fark etsinler istiyorum.
_O kadar kolay mı ‘Şiir’ olmak be Mısra’cım. Evet sende bir yetenek var, bu görünüyor ki zaten diğer Cümle’ler gibi değilsin, artık bir Mısra oldun ama ‘Şiir olmak?’ bak bu neden zordur biliyor musun, senin gibi bir çok Mısra’nın bir araya gelmesiyle olabilecek bir şey olduğu için bu kadar meşakatlidir. Kolay mı Mısralar arasında bir uyum sağlamak ve onları tek amaç altında birleştirmek!
_Nasıl olacak, lütfen bana yol gösterin?! Bunu herşeyden çok istiyorum!
_Peki, madem ki bu kadar çok istiyorsun, şansımızı deneyelim o halde. Bir kere kendi kurallarını ortaya koyacaksın. (S.11)
_Tamam bunu yapabilirim.
_Sonra sürekli ‘yenilik’ peşinde koşmalısın. Eski malzemeleri kullanırken bir yandan yenilerini eklemelisin ve eski ile yeni yan yana sırıtmamalıdır. (S.14)
_Yenilik…anlıyorum…ve eskinin korunması daha doğrusu eskiden vazgeçemem ama yeniyi eskiyle karıştırabilirim ama beni okuyan yabancılık çekmeyecek şekilde olmalı bu, tamam.
_Sonra beklemek.
_Beklemek?
_Anlatımın bittiğinde oturup beklemen gerekiyor. Adeta kendini bir ‘çekmeceye’ kilitleyeceksin. Orada olgunlaşacaksın. Sonra kendine aynada baktığında belki bazı düzeltmeler yapman gerekecek. (S.31, 33, 34)
_Anlıyorum, olgunlaşmayı bekleyeceğim. Off bu en zor kısmı olsa gerek. O kadar yaratıl yaratıl ve heyecanlan sonra da oturup bekle.
_Evet sabır yaratmanın en önemli öğelerinden. Bir de ritm var.
_Ritm??
_Evet, senin bir ritmin olmalı. Bazen yaratılırken farklı ritmlerin olacak, onların arasında bir denge sağlayacaksın. (S.35)
_Anlıyorum, sanki sözcüklerimle dans etmeyi öğrenmem gerektiğini betimliyorsunuz şu anda. Ben kendi vücudumu (mısralarımı) kullanmayı öğreneceğim. Bunu da dansım yani ritmim sağlayacak.
_Eveet, çok iyi anladın, bravo. Ve en önemlisi!!
_Nedir??
_Çok çok çok çalışman lazım. Hem de HER GÜN! Her gün yazılmalısın. Ve sürekli gözlem yapmalısın. Ancak o zaman gerçek bir ŞİİR olabilirsin. (S.52)
İşte bu kadar sevgili Mısra.
_Ustam, çok ama çok teşekkür ederim!! Şimdi nasıl yazılacağımı biliyorum!!